• Ви знаходитесь тут:

  • Головна
  • Організація харчування в ЗДО

/Files/images/harchuvannya/holidays (463).gif

Організація харчування в ЗДО проводиться згідно:

Постанови Кабінету міністрів від 22 листопада 2005 року № 15/91 «Про затвердження норм харчування в навчальних та оздоровчих закладах»
Смачне і корисне меню для дитячого садка складає медична сестра та кухар. У нас кожна дитина отримує з їжею всі необхідні мікро - і макроелементи, добову норму білків , жирів і вуглеців. Малюки щодня вживають злаки, овочі та соки, легкозасвоювані молочні продукти.
Досвідчені кухарі дотримуються правильного технологічного процесу приготування страв , завдяки цьому в їжі зберігається максимальна кількість вітамінів.
У дитячому садку «Теремок» 3-ох разове харчування. На кожний прийом їжі розподіляється така кількість калорій, яка необхідна для того щоб наші діти весь день були бадьорими і життєрадісними . Діткам, які мають алергію або погане сприйняття певних продуктів, меню коригується.
У дітей завжди є чиста питна вода. Ведеться суворий контроль за якістю продуктів і дотриманням усіх санітарно -гігієнічних норм у приготуванні їжі.

Заклад дошкільної освіти забезпечує збалансоване харчування дітей. Організація харчування ведеться відповідно Інструкції з організації харчування дітей, затвердженої Наказом Міністерства освіти і науки України та Міністерства охорони здоров’я України від 17.04.2006 року № 298/227 (зі змінами, внесеними згідно з наказом Міністерства освіти і науки, молоді та спорту № 202/165 (z0440-13) від 26.02.2012 року).
Адміністрація постійно контролює якість страв та харчування дітей на групах. За результатами контролю проводяться індивідуальні бесіди, видаються накази та заслуховуються питання про харчування на нарадах при директору. Контроль за якістю харчування, санітарно-гігієнічним станом дитячого садка ведеться і з боку міської СЕС, про що свідчать акти перевірок. Пропозиції вказані в актах, виконуються згідно зазначених термінів.

/Files/images/84.png

Медсестра:

  • Складає заявки на продукти харчування та веде контроль за якістю одержаної продукції.
  • Веде контроль за зберігання та строками реалізації продуктів, що швидко псуються. Результати заносяться в Журнал бракеражу сирої продукції.
  • Складає сезонне – перспективне та щоденне меню, картотеку страв відповідно вікових груп.
  • Здійснює постійний контроль за якістю продуктів харчування та готових страв, технологією приготування їжі, виконання норм харчування.
  • Контролює правильність кулінарної обробки продуктів, вихід страв, смакові якості їжі,об’єм страв, порціювання з занесенням результатів в Журнал бракеражу готової продукції .
  • Веде обчислення калорійності раціону дитячого харчування, кількості білків, жирів, вуглеводів.
  • Веде облік і аналіз виконання норм харчування з записом в Журнал.

/Files/images/harchuvannya/_.gif

Раціональне харчування - це харчування здорових дітей, що повністю відповідають віковим фізіологічним потребам організму в основних речовинах і енергії. Залежно від віку діти повинні щодня одержувати певну кількість енергії, живильних, мінеральних речовин і вітамінів.

Білки - є життєво - необхідними речовинами й мають особливе значення в харчуванні дітей. Насамперед це основний пластичний матеріал, що йде на побудову кліток , тканин, органів. Необхідні вони також для утворення ферментів, гармонів, гемоглобіну крові вони формують з"єднання , які забезпечують імунітет. Білки беруть участь у пороцесах засвоєння жирів, вуглеводів, мінеральних речовин вітамінів. Особливо велика їхня роль у засвоїнні організмом вітаміну С.

Жири - є джерелом енергії , вони необхідні для побудови клітинних оболонок, беруть участь в обміні речовин, відіграють роль запасного живильного матеріалу забезпечують засвоєння багатьох вітамінів.

Вуглеводи - головне джерело енергії, разом з білками й жирами беруть участь в обміні речовин. Більша частина харчового раціону дитини складається з вуглеводів.

Приятного аппетита

Кiлькiсть переглядiв: 1251